LIVE TEXT | Război în Ucraina. Ucraina "va răspunde tuturor atacurilor" din partea Moscovei, afirmă Zelenski

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Ucraina "va răspunde tuturor atacurilor" din partea Moscovei, afirmă Zelenski

Ucraina "va răspunde tuturor atacurilor ruseşti", a declarat miercuri seara preşedintele Volodimir Zelenski, după un atac rus cu drone în care au fost ucise cel puţin şapte persoane în regiunea Kiev şi un alt atac asupra unui imobil în Zaporojie.

Foto Twitter

06:30 China vrea să vadă cum răspunde SUA și comunitatea internațională la invazia rusă în Ucraina, transmite Blinken

Secretarul de stat american Antony Blinken a transmis că în prezent China urmărește cu atenție modul în care conducerea de la Washington și celelalte state din comunitatea internațională răspund la invazia Rusiei de pe teritoriul ucrainean. Chinezii încă nu au ales să depășească linia roșie prin care ar oferi ajutor letal liderului de la Kremlin.

Blinken nu crede că prin vizita președintelui chinez Xi Jinping la Moscova, China a oferit ajutor letal liderului de la Kremlin.

"În momentul în care vorbim astăzi, nu i-am văzut să treacă de această linie", a declarat Blinken.

UPDATE 06:00 AIEA avertizează cu privire la siguranța centralei nucleare din Zaporojie

Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a transmis miercuri într-un comunicat, că siguranța nucleară a centralei ucrainene din Zaporojie este într-o stare precară.

În prezent, instalația centralei se bazează pe o singură linie externă de trei săptămâni, așa că ”orice daune (la această linie) va duce la pierderea totală a puterii externe a centralei”.

„Siguranţa nucleară din cadrul (centralei) rămâne într-o stare precară. Facem apel încă o dată ca toate părţile să se angajeze să asigure siguranţa nucleară şi să protejeze securitatea centralei”, a transmis Grossi.

UPDATE 05:00 Este dureros să priveşti oraşele din Donbas, în care Rusia a adus suferinţă şi ruină teribilă, afirmă Zelenski

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut o vizită pe linia frontului, miercuri, pentru a-i încuraja pe soldați. El a mărturisit că a fost tulburat de ceea ce a văzut în orașele din Donbas, acolo unde consideră că rușii au adus suferință și foarte multe pierderi materiale.

„Este dureros să priveşti oraşele din Donbas, în care Rusia a adus suferinţă şi ruină teribilă. Sirena de alertă aeriană (suna) aproape constant, din oră în oră, în Kramatorsk, ameninţarea constantă a bombardamentelor, ameninţarea constantă a vieţii... Chiar acolo, în Donbas, în regiunea Harkov - oriunde a ajuns răul rusesc, este evident că statul terorist nu poate fi oprit decât de un singur lucru: victoria noastră. Şi noi o vom asigura - victoria ucraineană”, a spus preşedintele Zelenski.

Liderul ucrainean consideră totuși că încă există speranță în cele mai multe zone din estul țării, acolo unde există și un steag ucrainean.

„Se simte. Vom face totul astfel încât culorile albastru şi galben să îşi continue mişcarea de eliberare, readucând viaţa normală în întreaga noastră ţară, de la Doneţk până la graniţă”, le-a promit Zelenski ucrainenilor.

Harkov, regiune importantă pentru Zelenski în lupta cu forțele ruse

Volodimir Zelenski a transmis în timpul discursului de miercuri seară că este foarte important ca Harkobul să rămână puternic. El le-a mulțumit cetățenilor de aici care reușesc să reziste eroic și care dau putere întregului est ucrainean.

„Este foarte important ca Harkovul să fie puternic. Foarte bine lucrat! Mulţumesc, oameni din Harkov! Rezistaţi cu încredere. Oraşul trăieşte, oraşul luptă, Harkov dă putere întregului nostru est. Le mulţumesc tuturor celor care au rămas în Harkov, care muncesc, care dau de lucru altora, care menţin securitatea, protejează graniţa! Mulţumesc tuturor - în posturi, la posturi, la instalaţiile de infrastructură critică, lucrătorilor din serviciile publice, autorităţilor locale, întreprinderilor, educatorilor...”, a transmis Zelenski.

UPDATE 04:00 Secretarul de stat Antony Blinken vede o "căsătorie de convenienţă" în apropierea ruso-chineză

Apropierea ruso-chineză arată mai degrabă ca o "căsătorie de convenienţă" decât din "convingere", a declarat miercuri şeful diplomaţiei americane Antony Blinken, transmite joi AFP.

"Parţial pentru că au o viziune foarte diferită asupra lumii faţă de a noastră, au intrat într-o căsătorie de convenienţă. Nu sunt sigur că este din convingere", a declarat secretarul de stat Blinken, audiat de comisia pentru afaceri externe a Senatului american.

"Rusia este în mod clar partenerul junior în această relaţie", a adăugat el.

UPDATE 02:00 Washingtonul respinge plângerile Moscovei cu privire la livrarea de obuze cu uraniu sărăcit Kievului

Statele Unite au respins miercuri plângerile Rusiei, care a criticat anunţul privind livrarea Ucrainei de muniţie care conţine uraniu sărăcit de către Marea Britanie, transmite AFP.

Moscova a considerat că aceasta ar reprezenta o agravare serioasă a conflictului şi a ameninţat cu represalii.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă, John Kirby, a calificat drept eronate argumentele Rusiei.

Aceste obuze, eficiente împotriva tancurilor şi vehiculelor blindate,"nu sunt radioactive" şi "nici măcar nu se apropie" de categoria armelor nucleare, a adăugat el.

UPDATE 00:00 Ucraina "va răspunde tuturor atacurilor" din partea Moscovei, afirmă Zelenski

Ucraina "va răspunde tuturor atacurilor ruseşti", a declarat miercuri seara preşedintele Volodimir Zelenski, după un atac rus cu drone în care au fost ucise cel puţin şapte persoane în regiunea Kiev şi un alt atac asupra unui imobil în Zaporojie (centru-est), relatează AFP.

"Vom răspunde cu certitudine ocupantului la toate atacurile împotriva oraşelor noastre (...) Toate atacurile ruseşti vor primi un răspuns militar, politic şi juridic", a subliniat preşedintele ucrainean în discursul său zilnic, după o vizită efectuată în apropiere de Bahmut, pe front, apoi la Harkov (nord-est).

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Încercați să deschideți negocierile, implicați-i pe chinezi și puneți arma pe masă”

2 Vă prezentăm imagini cu noi consilieri aleși în Burnley și Leeds...

3 O știre pozitivă despre România

4 Acest ofițer ucrainean din Donbas i-a executat pe comandanții ruși din regimentul în care a fost încorporat cu forța

5 VIDEO Dacă imaginile sunt reale, este cel mai mare dezastru înregistrat de ruși de la invadarea Ucrainei...